Este un proiect de dezvoltare a literației la copiii din cicluI primar prin activități de educație nonformală derulate, anual, de-a lungul a 8 luni de zile.
În 2024 implementam proiectul pentru 60 de copii de la Scoala Gimnaziala Rachitele (CJ).
În 2022 ne-am alaturat acestui proiect finanțat de Fundația United Way, fiind partenerii care îl implementează cu 122 de copii din 2 școli din județul Cluj deoarece credem foarte mult în rolul educației nonformale și în necesitatea creșterii nivelului de literație al copiilor.
În 2023 am continuat implementarea proiectului pentru 124 de elevi din Școala Generală „Octavian Goga” din Ciucea și Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca.
În 2024 implementam proiectul pentru 60 de copii de la Scoala Gimnaziala Rachitele (CJ).
Fundația United Way România
În perioada martie-noiembrie 2023, Asociația Life Education for All a derulat a doua editie a proiectului “Aventură prin lectură”, proiect finanțat de Fundația United Way Romania. În cadrul acestuia, 124 de elevi din clasele 0-VI de la Școala Generală “Octavian Goga” din Ciucea și de la Școala Generală “Liviu Rebreanu” din Cluj Napoca au participat fiecare la 32 de ateliere de educație nonformala în care și-au îmbunătățit capacitatea de literatie, adică abilitatea de a identifica, înțelege, exprima și crea concepte, sentimente, opinii atât verbal cât și în scris sau altfel spus capacitatea de a comunica și a stabili conexiuni cu alte persoane.
Cei 5 învățători și profesori care au coordonat la nivelul celor doua școli activitățile cu elevii din proiect au fost formați în cadrul unui curs online asupra tipurilor de activități pe care le pot face cu elevii pentru creșterea nivelului de literatie al acestora. Elevii au fost testați la începutul și la finalul proiectului pentru a constata progresul acestora în ceea ce privește nivelul de înțelegere a unui text, conexiunile pe care le pot face în context și rapiditatea cu care pot lectura.
“În luna februarie am început proiectul „Aventură prin lectură”, un proiect mult așteptat de toți copiii. Activitățile desfășurate, jocurile, îndemnul colegilor, lecturile ascultate, i-au făcut pe copii să fie tot mai interesati de cărți de la o zi la alta. Dacă la început refuzau să citească suplimentar, se limitau doar la lecția de zi, după doar câteva săptămâni de la începerea acestui proiect, au descoperit beneficiile cititului și au învățat să se bucure de această activitate. Faptul că știu mai multe, că pot povesti altcuiva despre ce au citit, îi ajută să aibă o stimă de sine crescută.”-Mirela David, invatatoare.
Pe parcursul celor 8 luni de activități, elevii implicați în proiect au primit câte o masă caldă înainte de începerea activităților, au participat la o excursie de o zi în care au vizitat Biblioteca Judetena Cluj, Muzeul de istorie și Fabrica de Știință, au avut parte de câte o activitate educativa alături de părinții lor și de vizita unor voluntari: psihologi, scriitori care au realizat cu ei diverse activități nonformale. De asemenea, școlile au fost dotate cu tabureti, mobilier outdoor, whiteboard-uri, jocuri și cărți.
“ Acest proiect a fost extrem de binevenit în cele 2 școli în care l-am implementat, deoarece știm cu toții cât de ridicat e nivelul de analfabetism funcțional în Romania iar lipsa literatiei este cauza principală a acestuia. Ca să prindă drag de lectură, copii trebuie să fie obișnuiți cu cititul și să facă conexiuni între ideile unei cărți prin tot felul de activități creative care țin mai degrabă de educația nonformala și asta s-a întâmplat în proiect; elevii și-au dezvoltat literatia prin jocuri de rol, dramatizări ale unor cărți, exerciții de dicție etc.”-Oana Mindrut, coordonatorul proiectului.
“Aventură prin lectură” a fost un proiect complex prin care cei 124 de elevi și cei 5 profesori implicați au descoperit beneficiile activităților nonformale pentru creșterea atașamentului copiilor fată de învățare, în care relația profesori și elevi s-a îmbunătățit iar școlile au beneficiat de dotări în ceea ce privește mobilierul și fondul de carte.